Chemex
Mια χειροκίνητη καφετιέρα γυάλινου στυλ, που εφευρέθηκε από τον Paper Schlumbohm το 1941, η οποία μάλιστα περιλαμβάνεται στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καφές
- Μέτριο προς χοντρό άλεσμα
Εξοπλισμός
- Chemex
- Φίλτρα Chemex
- Βραστήρας νερού
- Μύλος άλεσης καφέ (με μαχαίρια)
- Ζυγαριά ακριβείας
- Φλιτζάνι (250-300 ml)
Δοσολογία
- 36gr για 2 φλιτζάνια
- (60gr καφέ / 1 λίτρο νερό)
- 600 ml νερό
Αναλογία εκχύλισης
- 1:16
Ζεσταίνετε το νερό στη σωστή θερμοκρασία (92-96°C). Τοποθετείστε το φίλτρο στην σωστή θέση με τη μεριά που ενώνονται οι τρείς πλευρές του να είναι στραμμένη προς το στόμιο. Αυτό θα επιτρέψει τον αέρα να διαφύγει. Ξεπλένετε το φίλτρο για να μην έχει χάρτινη γεύση και αφαιρέστε το νερό.

Προσθέστε τον αλεσμένο καφέ στο φίλτρο και ρυθμίστε τη ζυγαριά ξανά στο μηδέν. Εμποτίζετε τον αλεσμένο καφέ που βρίσκεται στο φίλτρο με διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή του καφέ (δηλ. 36gr καφέ Χ 2 = 72gr νερό) και περιμένετε περίπου 30 δευτερόλεπτα (φάση άνθισης-blooming). Αυτό επιτρέπει στον καφέ να εξαεριστεί οδηγώντας σε μια ομοιόμορφη εκχύλιση.

Ρίξτε το υπόλοιπο νερό σταδιακά, αργά, με σταθερά κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από το κέντρο , προχωρώντας προς τα έξω και ξανά πίσω προς το κέντρο.(περίπου 150γρ καφέ φορά) αποφεύγοντας να βρέξετε το ίδιο το φίλτρο.

Η εκχύλιση θα διαρκέσει 3:30-4:30 λεπτα. Αφαιρέστε το φίλτρο και ο καφές είναι έτοιμος για σερβίρισμα.