V60
Η μέθοδος είναι ιαπωνικής προέλευσης και το όνομα της V60 προέρχεται από τη γωνία 60° μοιρών και το κωνικό σχήμα του dripper της.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Καφές
- Μέτριο άλεσμα
Εξοπλισμός
- V60 Coffee dripper
- Φίλτρα V60
- Βραστήρας νερού
- Μύλος Άλεσης (με μαχαίρια)
- Ζυγαριά ακριβείας
- Φλιτζάνι (300 ml)
Δοσολογία
- 18 gr καφέ
- 300 ml νερό
Αναλογία εκχύλισης
- 1:16
Τοποθετήστε το V60 πάνω στο δοχείο στο οποίο θα γίνει η εκχύλιση, έπειτα το φίλτρο Hario και στη συνέχεια τοποθετήστε στη ζυγαριά.

Ζεσταίνετε το νερό στη σωστή θερμοκρασία και έπειτα ξεπλένετε το χάρτινο φίλτρο καλά με ζεστό νερό ώστε ο καφές δεν θα έχει χάρτινη γεύση.

Απορρίψτε το νερό που χρησιμοποιήθηκε και μηδενίστε την ζυγαριά.

Τοποθετήστε την κατάλληλη ποσότητα καφέ στο φίλτρο και μηδενίστε την ζυγαριά. Έπειτα ρίξτε διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τον καφέ (δηλ. 18g καφέ x 2 = 36g νερό) και περιμένετε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αυτό το πρώτο στάδιο είναι γνωστό ως φάση άνθισης(blooming) και επιτρέπει στον καφέ να αποβάλλει τα αέριά του.

Ρίξτε το υπόλοιπο νερό σταδιακά, αργά, με σταθερά κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από το κέντρο του V60, προχωρώντας προς τα έξω περίπου ένα εκατοστό από την άκρη του καφέ και ξανά πίσω προς το κέντρο.(περίπου 70γρ νερού τη φορά).

Αν ο βαθμός άλεσης είναι σωστός η εκχύλιση θα διαρκέσει 2:30-3:00 λεπτα. Αφαιρέστε το V-60 και ο καφές είναι έτοιμος για σερβίρισμα.